کنترل کیفیت آب آشامیدنی

کنترل کیفیت آب آشامیدنی

ارائه مطالب مفید وکاربردی در زمینه آب آشامیدنی
کنترل کیفیت آب آشامیدنی

کنترل کیفیت آب آشامیدنی

ارائه مطالب مفید وکاربردی در زمینه آب آشامیدنی

آبهای بسته بندی(بطری شده)

ارسال شده توسط  : سمیه شریفیان - سمانه مقرب الهی 

http://s1.picofile.com/file/6194015090/bottle_water.docx.html 

  

برای خواندن بر روی ادامه مطلب کلیک کنید. برای دریافت فایل بر روی لینک بالا کلیک کنید...

آب آشامیدنی بطری شده

بدن انسان بیش از 70%آب است ، آب علاوه بر آنکه درترکیب اندام ها وسوخت وساز بدن ،توزیع ودفع مواد مشارکت دارد به عنوان آب آشامیدنی خود یک ماده غذایی است ونقش موثری درانتقال مواد مغذی به بدن را ایفا می کند چنانکه بطورطبیعی هرفرد با نوشیدن آب درشبانه روز قسمت مهمی از احتیاجات بدن به مواد مختلف راتامین می کند. کمبودمنابع آب آشامیدنی سالم دربسیاری ازکشورها نیزباعث افزایش تجارت آب های بسته بندی شده گردیده است ،برطبق نظرانجمن کیفیت ملی آب،56 درصدازهمه مردم درباره کیفیت آب شیرتصفیه شده شهرداری مضطرب هستند.این نکته همراه باتمنا برای آب آشامیدنی بهتر،باعث تقویت رشدعظیمی در صنعت آب بطری شده است.ما همه می توانیم به یاد بیاوریم که نه خیلی مدت قبل وقتی بخش آب بطری در فروشگاه بقالی مرکب از اختصاص فضای بسیارکم پیشخوان بود،ابتدائا" تخصیص داده شده به چند کوزه های گالنی از آب مقطر.امروزه آب بطری یک بخش عمده از جزیره آشامیدنیها برخوردار شده ودارای پرستیژی است که بخشی باسریعترین رشد از تمامی صنعت نوشیدنی است.علاوه براین چنین به نظر می رسد که دربسیاری ازموارد ذخایر قدیمی  آب آشامیدنی مانندشبکه های خصوصی ودولتی نتوانند کلیه شرایط استاندارهای ایمنی دربخش میکروبیولوژی آب را تضمین کند.درسالهای اخیر اخیر تجارت بین المللی آب های بسته بندی شده افزایش یافته است ودرحال حاضر حمل ونقل این محصولات توسط کشتی،قطار،کامیون وحتی درموارد بحرانی با هواپیما صورت می گیرد.آب آشامیدنی بسته بندی شده(بطری شده) آب آشامیدنی است که در ظروف بسته بندی می شود وبطور طبیعی دارای املاح وگاز کربنیک بوده ویادرطی فرایند بسته بندی به آن اضافه گردد.افزودن هرگونه مواددیگر مانند شیرین کننده ها ویاطعم دهنده ها به آن مجاز نیست،آب آشامیدنی بسته بندی شده یک ماده غذایی محسوب می گردد.

منابع آب بطری شده:

منبع تامین آب بطری شده به شرح ذیل است:

آب زیرزمینی: به آبهایی مانند چشمه ،چاههای فوران کننده وآب چاههایی که منشاء آب خیزآن زیرزمینی است گفته می شود

آب سطحی: آبهایی مانند نهرها،رودخانه ها،دریاچه ها،سدها هستند که وارد طبیعت می شوند

پرکردن ودربندی ظروف:عملیات بسته بندی باید دریک منطقه بسته وتحت فشار مثبت هوا انجام شود (سیستم اسپتیک)،ذرات غبار، مواد خارجی، میکروارگانیسم ها ورطوبت بیش از حدهوا بایدکنترل و پایش monitoring  شوند.

ظروف مورد مصرف:

ظروف پلاستیکی مورد مصرف باید از نوع مجاز food grade برای بسته بندی آب بوده و هیچگونه اثر سویی برروی فراورده نهایی نداشته باشد.

اطلاعات فراورده برای آگاهی مصرف کننده

توصیه های لازم به گونه ای که موجب آگاهی مصرف کننده شود باید برروی برچسب قید گردد.برای مثال این آب "آب معمولی است ونمی تواند به عنوان استریل مورد استفاده قرار گیرد" ویا این آب مخصوص نوزادان وبیمارانی که سیستم ایمنی بدنشان تضعیف شده است(مانند مبتلایان به ایدز،هپاتیت ویروسی ویاافرادی که از شیمی درمانی استفاده می کنند)نمی باشد.آب حاوی گازکربنیک که با گاز طبیعی محبوس در خود بسته بندی شود باعبارت "گازدارطبیعی یا جوشان طبیعی"برروی برچسب بیان گردد.آب بسته بندی شده حاوی فلوراید افزوده شده باید با واژه آب فلوئوره برچسب گذاری شودوباحداقل 8/0میلی گرم درلیتر یون فلوئور باشد.چنانچه آب حاوی بیش از 1میلی گرم در لیتر فلوئور باشد عبارت حاوی فلوئور در محل نزدیک به نام محصول ذکر شود.چنانچه آب دارای بیش از 2میلی گرم درلیتر فلوئور باشدعبارت "آب برای نوزادان وکودکان زیر 7سال مناسب نیست" باید دربرچسب ذکر شود.کلیه فرایندهایی که می توانند باعث تغییر ترکیب (فیزیکی،شیمیایی ویامیکروبیولوژیکی)آب پس از استخراج شود باید روی برچسب قید شود.

شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی

نام ونشانی کامل تولیدکننده

شماره سری ساخت

تاریخ تولیدروز- ماه سال

شرایط نگهداری

آب معدنی رامنجمد نکنید

آب بطری حتی اگر تاریخ انقضای روی برچسب آن نامحدود قیدشده باشدنباید به مدت طولانی نگهداری شود واگربرای موارد اضطراری آنها را نگهداشته اید باید بعد ازمدتی آنها را با بطری جدید جایگزین کنید.سوالی که برای بسیاری پیش می آید این است که آیا مواد شیمیایی این بطری های پلاستیکی به داخل آب نشت می کند؟اکثر متخصصان معتقدند دراین مورد جای نگرانی نیست دراین باره نگرانی اصلی درمورد دو ماده شیمیایی بیسفنول آ وفتالاتها است که ممکن است در شرایطی وارد آب شود ومتاسفانه برای مصرف کننده قابل شناسایی نیست.ازمنجمد کردن آب درون بطری ها باید اجتناب کرد،چون انجماد آب محتوای این بطریها بسیار خطرناک است وباعث آزاد شده ماده سرطانزای دیاکسین می شود.این ظروف صرفا برای نگهداری آب دردرجه حرارت یخچال (0تا4درجه سانتیگراد) طراحی شده اند.به عبارتی طراحی آنها برای شرایط سرد وخنک است نه انجماد.

حتی بعضی نگران نگهداری این آبها در هوای گرم داخل اتومبیل هستند که هنوز شرایطی دال برتاثیر سوءحرارت ماشین روی آنها وجود ندارد.دراین زمینه مدیر کل نظارت بر مواد غذایی،آشامیدنی،آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت ایران،بسته بندی آبهای آشامیدنی ومعدنی راجزء مناسبترین و سالمترین هادانسته وگفته این قبیل آبها در شرایط عادی نگهداری شود خطری مصرف کننده راتهدید نمی کند.دوستداران محیط زیست به موضوع دیگری نیز درمورد بطری آب اشاره می کنند وآن هم بحث تولید و دفع این بطریهاست.آنها معتقدند هزینه ونیروی فراوانی برای تولید این بطریها صرف می شود تجزیه این ظروف بین 400تا1000سال طول می کشد ومقادیر زیادی گازهای گلخانه ای طی ساخت این ظروف تولید میشود که باعث گرمتر شدن دمای کره زمین می شود.متاسفانه از هر 6 بطری پلاستیکی فقط یکی از آنها قابل بازیافت است ومابقی در محیط زیست به شکل زباله طولانی مدت باقی می ماند .ضمنا برای تولید یک لیتر آب بطری حداقل 3تا 5لیترآب باید تحت پردازش قرار بگیرد که هدررفتن آب را به دنبال دارد.

چندطرح نوبرای بدست آوردن آب شیرین

طرح های تازه برای بدست آوردن آب شیرین باید به گونه ای باشدکه تامین آب آشامیدنی مورد نیاز انسان را تضمین کنند.اگرچه درتامین کامل آب مورد نیاز مردم کره زمین راه طولانی در پیش است اما دراین مسیر گامهای مثبتی برداشته شده است.ازجمله طراحی وسایلی که باآنان از آب شور آب آشامیدنی به دست می آید

*تبدیل آب باران به آب آشامیدنی

آب باران از طریق یک سیستم لوله ای از سقف خانه به درون خانه هدایت می شود.بافیلتر های پیش رفته آب باران به حدی پالایش می شود که برای استفاده در سیفون توالت ها،ماشین لباسشویی یا آبیاری باغچه،بدون افزودن مواد شیمیایی قابل استفاده باشد.آب به دست آمده از این راه هنوز برای مصارفی چون نوشیدن یا حمام کردن مناسب نیست چرا که بدون کنترل های شیمیایی،نمی توان تضمین کرد که این آب آلوده به باکتری نیست .این روش در مناطق خشک با نزولات جوی پایین راه حل مناسبی نیست اما در اروپا روش خوبی برای صرفه جویی در مصرف آب است.

*آب از رطوبت هوا

درمناطق خشک وکویری با ریزش جوی سالیانه پایین،به راه حل دیگری نیاز است.اهالی یک روستا در شیلی ازروش جالبی برای رسیدن به آب آشامیدنی استفاده می کنند که به آن ((شکار مه)) می گویند.در این روش مه در تورها وشبکه های ریز بافتی محاصره می شود.مه به دام افتاده برروی دانه های شبکه تقطیر شده وقطره های تولید شده از طریق لوله ها به عنوان آب آشامیدنی به روستا

می رسند.دانشجویان دانشگاه هلسینکی درست با تکیه به همین روش دستگاهی اختراع کرده اند که برای به دست آوردن آب در مناطق کویری کمک بسیاربزرگی است.

*آب شیرین از آب دریا

برای بدست آوردن آب شیرین از آب دریا دو راه وجود دارد:در تاسیسات نمک زدای حرارتی،آب دریا حرارت داده می شود واز بخار آن آب تازه به دست می آید.روش دیگر اب دریا با گذر از یک دیافراگم که به گونه ای انتخابی مواد را از خود عبور می دهد،نمک زدایی می شود.مصرف بالای انرژی وانتشار گازهای گلخانه ای از معایب این روش هستند.برای رفع این مشکل چاره ای اندیشیده شده"نیروگاههای موجی" از تراکم انرژی موج های دریا بهره گرفته وازاین راه انرژی تولید می کنند.به این ترتیب مشکل تولید و انتشار گازCO2  برطرف می شود.

منابع:سایت دانشنامه رشد

Fdo.mui.ac.ir

Xinhua.com

Foodblog.parsiblog.com                                           

                                              

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد