X
تبلیغات
پیکوفایل
رایتل
کنترل کیفیت آب آشامیدنی
ارائه مطالب مفید وکاربردی در زمینه آب آشامیدنی
درباره وبلاگ


hadi_khadmi_2006@yahoo.com
نویسندگان

در این مقاله به بررسی شاخص های  آب آشامیدنی و دلیل انتخاب هر عامل به عنوان شاخص خواهیم پرداخت...

شاخص های آب آشامیدنی : (1)

1-شاخص های میکربی

2-شاخص های شیمیایی

3- شاخص های دیگر

1-شاخص های میکربی :

1-1کل کلی فرم ها :

1-1-1     تعریف : باکتری های گرم منفی ،بدون توانایی تشکیل هاگ ،میله ای شکل ،غیر هوازی،اختیاری و قادر به تخمیر لاکتوز همرام با تولید گاز در 35 درجه سانتی گراد در مدت زمان 48 ساعت (2)

1-1-2     دلیل استفاده به عنوان شاخص : به تعداد زیادی در معده انسان و دیگر جانوران خونگرم می باشد که حتی بعد از رقیق شدن بسیار زیاد هم قابل تشخیص است.(3)

2-1کلی فرم های گرماپای :

2-1-1 تعریف :این باکتری ها به خاطر توانایی شان برای تخمیر لاکتوز در دمای بالا از دیگر اعضای گروه کلی فرم کل متمایز می باشند.(4)

2-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : چون نژادهای محیطی بعضی از ارگانیسم های خاص در گروه کلی فرم گرماپای قرار میگیرند و می توانند در شبکه های توزیع رشد پیدا کرده و یا در بیو فیلم ها وجود داشته باشند.(5)

3-1 اشرشیاکلی :

3-1-1 تعریف : اشرشیاکلی عضوی از خانواده انترو باکتریاسه است و در گروه باکتری های کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی قرار میگیرد (6)

3-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : اشرشیاکلی در مدفوع انسان و حیوانات فراوان است و بنابراین می تواند در پساب تصفیه خانه های فاضلاب و در گنداب یلفت می شود.(6)

4-1 باکتری های هتروتروف :

4-1-1 تعریف : گروه وسیعی از ارگانیسم ها هستند که از مواد غذایی آلی برای رشد استفاده می کنند (4)

4-1-2 دلیل اسفاده به عنوان شاخص : اندازه گیری این باکتری ها در مدیریت کیفیت آب شبکه توزیع مفید است (7)

5-1 شمارش کل باکتر ها و کل باکتر های دارای قدرت رشد

تعریف : شمارش کل باکتری ها ،تعداد وتنوع جمعیت باکتریایی موجود در یک نمونه را نشان می دهد.

دلیل استفاده به عنوان شاخص: برای نشان دادن مشکلات مربوط به شبکه ی توزیع سالم ،انشعاب غیر مجاز،کاهش باقیمانده مواد ضدعفونی کننده ،راکد بودن آب و افزایش مقادیر موادغذایی در آب استفاده شود.برای تعیین تغییرات ایجاد شده در کیفییت آب هنگام ذخیره سازی و توزیع آب مفید می باشد.برای بررسی وارزیابی رشد میکربی در شبکه های توزیع آب و برای تعیین گستردگی میزان رشد در آب توزیعی مورد استفاده قرار می گیرد.

6-1 سودوموناس

تعریف :باکتری های گرم منفی ،میله ای شکل ،اکسیداز مثبت ،غیر هاگزا

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در مدفوع ،خاک ،آب و فاضلاب دیده می شود.رشد این میکروارگانیسم ها در شبکه توزیع اغلب وقتی غلظت کمی از کربن آلی محلول و قابل تجزیه زیستی وجود دارد.مطلوب تر است.

7-1 انترو کوکوس

تعریف : باکتری های گرم مثبت ،غیر هاگزا ،کوکسی،به صورت جفتی یا زنجیره ای آرایش می یابند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در دستگاه روده ای و در مدفوع انسان و دیگر حیوانات وجود دارند.ومی تواند مسیر آلودگی موجود برای مواد مدفوعی به درون شبکه را نشان می دهد.

8-1استرپتوکوکوس مدفوعی

تعریف : باکتری های گرم مثبت ،غیر هاگزا ،کوکسی،به صورت جفتی یا زنجیره ای آرایش می یابند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در دستگاه روده ای و در مدفوع انسان و دیگر حیوانات وجود دارند.ومی تواند مسیر آلودگی موجود برای مواد مدفوعی به درون شبکه را نشان می دهد.

9-1کلی فاژ های سوماتیک (باکتریو فاژ)

تعریف : ویروس های که باکتری را آلوده می کنند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :عملکرد این ویروس ها نسبت به شاخص های باکتریایی بیشتر شبیه ویروس های انسانی می باشد.و به علت تعداد زیاد آن ها در فاضلاب و آب های آلوده به فاضلاب شاخص های خوبی اند.

10-1 کلستریدیوم پرفرژنس

تعریف :باکتری های احیا کننده سولفیت،بی هوازی و هاگزا هستند که درون روده انسان و حیوانات زندگی می کنند.دارای عمر طولانی و هاگ های مقاوم هستند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :مشکل مربوط به نفوذ آلودگی مدفوعی  را تعیین می کند.آلودگی قدیمی مدفوعی را تعیین می کند.

11-1فاژهای باکتروئیدیس فراژیلیس

تعریف :فراوان ترین باکتری موجود در دستگاه گوارش است.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :وجود آن یک شاخص قابل اطمینان از آلودگی مدفوعی انسان و ویروس های روده ای باشد مورد نیاز است.آلودگی تازه مدفوعی انسان را پیش بینی می کند.

2-شاخص های شیمیایی :

1-2         باقی مانده مواد ضدعفونی کننده

1-3         PH

1-4         قلیاییت

1-5         کلسیم

1-6         هدایت الکتریکی

1-7         استرول های مدفوعی

1-8         کافئین و داروها

1-9         کربن آلی

1-10     ATP

1-11     اندو توکسین

1-12     آهن

1-13     آمونیاک ،نیتریت،نیتروژن،نیترات

1-14     آلومینیم

1-15     کلرید

1-16     فسفر قابل دسترس میکربی

1-17     کدورت

3-شاخص های دیگر:

3-1 دما

3-2 فشار

3-3 تلفات آب

منابع :

1-نوری سپهر ،محمد،عزالدین ،مرتضی،محمودیان ،اندیشه "شاخص های کنترل کیفیت آب آشامیدنی در شبکه توزیع" 1388

2-Flint, k,p,1987.”The long term survival of escheria coli in river water.”63:261-270

3-Stevens , m 2001 .”Mirobial indicators of water quality”An NHMRC discussion paper.

4-World health organization.1993.”Guid lines for drinking water quality”

5-Fass.s.1996 .”Fate of esheriachia coli experimentally injected in a drinking water distribution pilot system water research.30:2215-2221

6-Weber-schutt,G1964.”Routin demonstration of E coli as wel as coliform bacteria in water “.194 (2) : 245-251

7-Reasoner , D,1990.”monitoring hetrotrophic bacteria in potable water drinking water microbiology- progress and recent developments.G.A

بالای صفحه